imbir na trawienie

Przyprawy na lepsze trawienie

W współczesnym świecie mamy zbyt mało czasu, jesteśmy w ciągłym biegu, a dookoła zalewa nas mnóstwo informacji. Codziennie mierzymy się z dużą dawką stresu, co nie wpływa to pozytywnie na nasz organizm. Oprócz problemów z spokojnym snem, często pojawiają się także problemy z układem trawiennym. Sprawdź jak sobie z nim radzić!

Przyprawy – zalety stosowania

Przyprawy stosuje się w kuchni od tysięcy lat. Dodają one niesamowity aromat do naszych potraw. Dobry producent przypraw ma do zaoferowania wielorakie przyprawy z różnych zakątków świata, jak np. – https://rolmex.kalisz.pl/. Poza świetnym dodatkiem do dań przyprawy mają również wiele właściwości leczniczych. Istnieje masa przypraw, które wspomagają trzustkę i stymulują wydzielanie jej enzymów. Zawierają witaminy i minerały, więc pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu. Wiele z nich stymuluje pracę wątroby i jelit. Inne stymulują pracę trzustki i usprawniają pracę żołądka. Suszone przyprawy w formie proszku mają działanie rozkurczowe.

Popularne przyprawy

Ze względu na rodzaj jaki proponuje, każdy producent przypraw możemy wyróżnić przyprawy warzywne, korzenne i ziołowe. Najbardziej powszechnie stosowane przyprawy warzywne to cebula i czosnek, mają one nie tylko dobry smak, ale i działanie bakteriobójcze. Wśród popularnych przypraw korzennych znajdziemy, na przykład: imbir, gałkę muszkatołową, pieprz i goździki. Z przypraw ziołowych jako te najczęściej stosowane możemy wymienić na przykład: majeranek, kminek, bazylię, ziele angielskie i tymianek.

kardamon na trawienie

Przyprawy wspomagające pracę układu trawiennego

Zaczynając od tych najbardziej popularnych przypraw na lepsze trawienie, każdy producent przypraw na pewno posiada w swoim asortymencie imbir oraz kminek. Imbir działa rozkurczowo na skurcze jelit i żołądka i łagodzi podrażnienia błony żołądka i jelit. Skuteczne eliminuje również nudności. Kminek natomiast redukuje wzdęcia i zaparcia. Wykazuje także działanie rozkurczowe. Następną powszechnie stosowaną przyprawą jest kardamon. Kardamon jest stosowany jako lek w tradycyjnej medycynie chińskiej. Sprzyja on łagodzeniu niestrawności, mdłości i zgagi. Ma także korzystny wpływ na redukcję kamieni żółciowych i chroni przed zatruciem pokarmowym. Poza tym stymuluje apetyt. Popularnym jest również stosowanie kurkumy. Kurkuma to indyjska przyprawa redukująca bóle brzucha i działająca ochronnie na przewód pokarmowy. Ponadto łagodzi ona zgagi i redukuje wzdęcia.