Jak działa dehydrator i czym różni się od zwykłej suszarki? – to warto wiedzieć

Dieta raw food z dnia na dzień staje się coraz popularniejsza. Na czym ona polega? Otóż jest to spożywanie w dużych ilościach surowych warzyw i owoców. Z pewnością do przygotowania tego typu posiłków przyda się dehydrator do żywności. Jest to urządzenie, które suszy owocowe i warzywa przy pomocy specjalnego mechanizmu. Jak to wygląda w praktyce i czym dehydrator różni się od zwykłej suszarki? Na tego typu pytania odpowiadamy w dalszej części artykułu. 

Działanie dehydratora – na czym polega?

Dehydrator do żywności

Działanie dehydratora polega na usunięciu wody z produktów. Wszystko dzieje się za pomocą stałej cyrkulacji powietrza. Z kolei wysokość temperatury jest regulowana za pomocą termostatu.Wśród dostępnych produktów można znaleźć urządzenia w kształcie kwadratu oraz koła. Kwadratowe dehydratory do żywności mają możliwość regulowania tacek oraz wysuszenie większej ilości jedzenia za jednym razem. 

Szukasz solidnie wykonanego dehydratora w atrakcyjnej cenie? Sklep internetowy oferuje wytrzymałe dehydratory ze stali nierdzewnej. Dodatkowo można zakupić także wyciskarki od najlepszych producentów, jonizatory wody, blendery, prasy do oleju i wiele więcej. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, koniecznie wejdź na stronę internetową pod linkiem: https://wyciskarki.pl/dehydratory

Dehydrator czy zwykła suszarka – jaka jest różnica? 

Mimo, że na pierwszy rzut oka dehydratory wydają się mieć takie same właściwości jak suszarki to na dłuższą metę można zauważyć różnice. Wśród nich są między innymi: 

  • dzięki odpowiedniej technologii dehydratory do żywności mają o wiele szybsze suszenie produktów od zwykłych suszarek,
  • użycie dehydratora pozwala wyciągnąć więcej wody, dzięki temu produkty możemy dłużej przechowywać,
  • kwadratowe dehydratory posiadają wiele tacek, dzięki temu możemy suszyć wiele rodzajów składników jednocześnie,
  • utrzymywanie stałej temperatury pozwala zachować cenne składniki odżywcze i mineralne, 
  • dehydratory do żywności bardzo często wykonane są z najlepszych materiałów, dlatego nie wchodzą w reakcje z pożywieniem (BPA-free)