Dlaczego warto wprowadzić do diety świeżo tłoczone soki?

świeżo wytłoczony sok z owoców

Owoce i warzywa dostarczają substancji, które są absolutnie niezbędna dla zdrowia. Jedną z nich jest woda. Choć każdy powinien dostarczać do organizmu 1,5-2,5 L płynów, to nie każdy jest fanem picia wody. Niestety odpowiednie nawodnienie jest konieczne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Pomocne w przypadku osób nieprzepadających za wodą może być picie soków. Poza odpowiednim nawodnieniem świeżo tłoczone soki zawierają szereg witamin i minerałów!

Soki pomagają w nawodnieniu organizmu

Ponad 65% komórek ludzkiego ciała składa się z wody. W niektórych tkankach, na przykład w mózgu, komórki składają się nawet w 80% z wody. Woda jest absolutnie niezbędna dla dobrego zdrowia, jednak większość ludzi nie spożywa codziennie wystarczającej ilości wody. Soki pomagają dostarczyć organizmowi odpowiedniego nawodnienia.

Świeży sok to moc witamin i minerałów

Soki owocowe i warzywne są dobrym źródłem tradycyjnych składników odżywczych. Owoce cytrusowe (grejpfruty, pomarańcze itp.) dostarczają zdrowych porcji witaminy C. Sok marchwiowy zawiera duże ilości witaminy A w postaci beta-karotenu. Wiele zielonych soków jest dobrym źródłem witaminy E. W przypadku witamin A,D,E,K pamiętajmy, że do ich przyswojenia będą potrzebne tłuszcze, dlatego warto z soku zrobić smoothie z dodatkiem awokado, nasion lnu czy innego tłuszczu.

Soki owocowe są dobrym źródłem niezbędnych minerałów, takich jak żelazo, miedź, potas, sód, jod i magnez, które są wiązane przez roślinę w najłatwiej przyswajalnej formie podczas trawienia.

Jak uzyskać szybko świeży sok z owoców?

Jeśli zastanawiasz się jak można szybko uzyskać sok z owoców, odpowiedź jest prosta. Wystarczy wycisnąć sok za pomocą ręcznej wytłaczarki do soków. Ten łatwy w obsłudze przyrząd pozwala w łatwy sposób bez dużych nakładów sił uzyskać sok z cytrusów pozbawiony pestek.

Ponadto ręczna wytłaczarka do owoców jest banalna i szybka w czyszczeniu w przeciwieństwie do sokowirówek lub wyciskarek wolnoobrotowych, w przypadku których nie opłaca się przygotowywać niewielkich ilości soku, bo więcej czasu zajmie składanie i rozkładanie do czyszczenia całej maszyny.